Nyheter

Byggchefsbarometern 2019: Hur har branschen förändrats sedan dess?

För fem år sedan lanserades projektet Stoppa machokulturen. Hur har branschen förändrats sedan dess? Det tar vi reda på i en ny rapport, som du kan läsa här.

Rapporten bygger på en Novusundersökning (Byggchefsbarometern 2019), som har besvarats av 1 771 chefer inom samhällsbyggnad. Den handlar om den konkreta effekten av de senaste årens kamp mot machokultur.

En slutsats är att kvinnliga chefer uppfattar arbetsklimatet som betydligt sämre än vad deras manliga kolleger gör. Till exempel anser 20 procent av kvinnorna att det förekommit sexuella trakasserier på deras arbetsplats det senaste året – att jämföra med 8 procent bland männen.

– Jag önskar jag kunde säga något annat, men Byggchefsbarometern 2019 visar inte att vi är på väg att bryta med machokulturen, skriver Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel i förordet. Bland cheferna i branschen vittnar både män och kvinnor fortfarande om ett arbetsklimat med djupt respektlösa beteenden där det gäller att klara hårda tag för att passa in.

Samtidigt finns ljuspunkter. Bland annat visar siffror från Nyckeltalsinstitutet – som i samarbete med Byggcheferna har analyserat undersökningen – att samhällsbyggnadssektorn faktiskt är mer jämställd än genomsnittet. Och i fjol utsågs fastighetssektorn till börsens första helt jämställda bransch.

Nu gäller det att detta långsiktiga, positiva förändringsarbete kan fortsätta – även i turbulenta tider.

– Jag ser en risk att vi i en lågkonjunktur tappar stora delar av de framsteg som företagen kämpat stenhårt med att uppnå under många år, till förmån för de akuta frågor som krisen kräver. Det får inte ske! En schyst företagskultur är en konkurrensfördel som gör det möjligt att behålla topptalanger och tjäna mer pengar, säger Kajsa Hessel. 

Bild av Rudy and Peter Skitterians